Ce fel de masini second hand trebuie sa cumparam incepand cu anul 2018?

Disputa privind respectarea normelor de poluare in marile aglomerari urbane impune discutarea unui subiect care incepe sa devina fierbinte pentru anii care urmeaza: ce fel de masini la mana a doua trebuie sa ne cumparam de acum inainte? Anul 2018 este un an de cotitura pentru cei care nu dispun de sumele necesare in vederea achizitionarii unor autoturisme noi.

Automobilele cu standarde de poluare EURO 1, EURO 2 sau EURO 3 deja par sa fie niste optiuni care nu mai sunt viabile, in timp ce masinile cu norma de poluare EURO 4 par ca se apropie si ele de soarta celorlalte. Pana la urma, in conditiile in care motoarele Diesel par condamnate sa-si traiasca ultimele momente de glorie, iar cele cu aprindere prin scanteie (pe benzina) incep sa fie surclasate de cele de tip hibrid, oare ce masina trebuie sa ne cumparam incepand din acest an?

Obiectiv pentru viitor: masini hibrid si electrice la mana a doua!

Chiar daca Romania nu este unul dintre statele in care masinile electrice sa aiba un viitor (pana in prezent numarul total al inmatricularilor pentru acest tip de autovehicul nu depasea numarul de 5000 de unitati), soferii din tara noastra trebuie sa se gandeasca ca aceasta este masina viitorului. Programul “Rabla Plus” desfasurat de Guvernul Romaniei se axeaza pe respectarea normelor de poluare impuse de Uniunea Europeana (130 g CO2/km), asa ca, valoarea ecotichetelor este de 20,000 Ron pentru cei care intentioneaza sa-si achizitioneze o masina de tip hibrid si de 45,000 Ron pentru cei care vor cumpara un autoturism cu motor electric integral.

In momentul actual, varsta parcului auto din Romania este undeva la 10-15 ani (peste 73% dintre masinile care circula pe drumurile din tara noastra au aceasta vechime), ceea ce inseamna ca situatia este una dramatica pentru mediul inconjurator. Dincolo de caracteristicile tehnice puternic afectate de trecerea timpului, detinerea unei masini second hand impune si plata unor taxe aferente care sunt destul de costisitoare (raportat la anul de productie al masinii si norma de poluare a acesteia). Ceea ce inseamna ca, achizitionarea unei masini second hand mai poate fi luata in calcul, doar daca este vorba despre un autovehicul de tip hibrid sau electric.

Pretul unor astfel de autoturisme ajunge in acest moment la o valoare de piata cuprinsa intre 10,000 si 20,000 de euro, in functie de anul de fabricatie si de dotarile de care acestea dispun. Suma este una foarte mare pentru romanii care detin venituri mici si medii, asa ca, in conditiile in care programul “Rabla Plus” se adreseaza doar persoanelor care isi vor achizitiona o masina noua din gama hibrid sau electrica, situatia este una cat se poate de dificil de gestionat. Cu siguranta ca in urmatorii ani o sa se gaseasca o modalitate mult mai eficienta de inlocuire a parcului auto invechit din Romania (mai ales din partea celor in masura sa ofere un sprijin financiar ceva mai consistent), iar soferii romani se vor ralia si ei trendului din strainatate. Pana atunci, in masura in care este posibil, orientati-va care achizitionarea unei masini hibrid la mana a doua (care are un pret mult mai scazut decat cel al unui automobil electric)! In acest mod, o sa fiti mai in siguranta, atat voi, cat si mediul inconjurator din tara noastra!