Prevenirea accidentelor rutiere

Importanţa conducerii prevenitive şi modalităţile prin care orice şofer poate preveni producerea accidentelor rutiere

Deţinerea unui permis auto îţi oferă nu doar posibilitatea de a străbate distanţa dintre două puncte mult mai rapid şi mai confortabil, dar îţi impune şi asumarea unor obligaţii pe care trebuie să le respecţi atunci când conduci. Se tot vorbeşte despre conducerea preventivă (sau defensivă) că despre un set de măsuri şi de norme care ajută şoferul la preîntâmpinarea producerii unor evenimente rutiere nefaste atât pentru acesta, cât şi pentru ceilalţi participanţi la trafic. Cum poate un şofer să conducă astfel încât viaţa sa şi a celorlalţi să nu fie pusă în pericol?

Fiecare drum pe care îl ai de parcurs cu maşina trebuie planificat!

Parcurgerea unor distanţe lungi trebuie să-ţi impună adoptarea unor măsuri care să-ţi asigure siguranţa maximă de-a lungul călătoriei. De aceea, nu doar asigurarea plinului maşinii trebuie să reprezinte principala ta preocupare, ci şi asigurarea tuturor elementelor care contribuie la parcurgerea distanţei în condiţii de securitate maximă pentru tine, cei din maşină şi ceilalţi participanţi la trafic.

  • Inspectează-ţi maşina înainte de a pleca la drum – pneurile corespunzătoare, curăţarea parbrizului, lunetei şi a geamurilor laterale, configurarea corespunzătoare a oglinzilor, verificarea sistemului de iluminare al maşinii şi a tuturor celorlalte elemente de avertizare a participanţilor la trafic îţi poate asigura un plus de certitudine că în caz de evenimente neplăcute te poţi baza pe maşina ta.
  • Plăcuţele de frână, discurile de frână, sistemele ABS şi EBS, direcţia şi servodirecţia şi centurile de siguranţă sunt alte elemente de care trebuie să te asiguri că sunt la maximul lor de funcţionare şi de siguranţă. Este mai mult decât necesar ca atunci când eşti în trafic să o vizibilitate maximă şi să ştii că maşina ta este pregătită să răspundă comenzilor tale imediat.

Atunci când conduci, pentru a nu te confrunta cu evenimente neplăcute, trebuie să respecţi o serie de norme care ţin nu doar de ceea ce ai fost învăţat la şcoala de şoferi, ci şi de bunul tău simţ. Conducerea preventivă nu înseamnă nimic dacă nu eşti dispus să te comporţi civilizat în trafic! Atât timp cât te îngrijeşti doar de starea maşinii tale şi a ta, dar nu şi de cea a celorlalţi (maşini, pietoni, etc.), atunci degeaba ai respectat prima parte a acestui plan (cea legată de siguranţa maşinii).

•          Concentrează-te asupra drumului şi nu te lăsa distras de discuţii, ascultatul la radio/casetofon sau să răspunzi/suni în timp ce conduci! Este foarte important ca atunci când eşti angrenat într-o deplasare rutieră să-ţi laşi emoţiile unde ai plecat; multe dintre accidentele şi evenimentele rutiere survin pe fondul unei stări emoţionale (pozitive sau negative) a conducătorilor auto. Atunci când aceştia se concentrează asupra diverselor stări (ale lor sau ale celor din maşină ori ale celorlaţi participanţi la trafic), şansele de producere a unui eveniment neplăcut cresc.

  • Este foarte important să conduci autovehiculul într-un mod corespunzător (folosindu-ţi ambele mâini) şi să fii foarte atent la drum. Nu de puţine ori se întâmplă ca şoferii să conducă maşina cu o singură mână, iar un singur moment de neatenţie se poate solda cu o serie de probleme grave. Evită să depăşeşti maşinile atunci când nu există un spaţiu de siguranţă adecvat şi nu o face niciodată în curbe!
  • Este foarte important să-ţi asumi statutul de şofer şi nivelul la care te afli! Dacă eşti un şofer începător nu te aventura în depăşirea maşinilor cu tonaj ridicat şi circulă doar pe prima bandă, cea de viteză scăzută şi cât mai aproape de partea carosabilă. Adaptează-ţi viteza indicaţiilor de circulaţie şi nu depăşi limitele legale!
  • Păstrează distanţă corespunzătoare faţă de ceilalţi participanţi la trafic – multe dintre evenimentele rutiere s-au produs ca urmare a nerespectării acestei norme, în special în cazul în care traficul permite o viteză sporită. Un şofer care conduce preventiv va ştii cum să anticipeze mişcările realizate de către ceilalţi participanţi la trafic şi-şi va adapta viteza în mod corespunzător. În plus, atunci când viteza este adecvată, iar distanţa faţă de ceilalţi este cea optimă, şansele ca producerea unui accident scad considerabil.
  • Semnalizează-ţi întotdeauna acţiunile – nu depăşi sau schimba benzile fără să semnalizezi, avertizându-i în acest mod pe ceilalţi despre intenţiile tale. Este foarte important ca toate celelalte persoane care circulă alături de tine să ştie care îţi sunt intenţiile şi să nu între în contradicţie cu acţiunile tale. La fel, şi tu trebuie să fii atent la ceea ce se întâmplă în jur pentru a efectua manevrele corespunzătoare.

Şofatul preventiv nu înseamnă că eşti un şofer limitat, ci că eşti un şofer responsabil şi care nu o să aibă parte de evenimente rutiere care să-l surprindă!

Despre auto