Principalele reguli nescrise pentru o bună negociere în afaceri

Negocierea este întotdeauna punctul cheie care poate conduce spre succes, iar în procesul de formare în afaceri este nevoie de stabilirea celor mai bune metode de comunicare și persuasiune, fie că vorbim de o negociere business to business, business to client sau chiar o negociere în cadrul personalului din cadrul organizației  pe care o conducem.

Este considerat faptul că fiecare dintre noi ne naștem cu anumite abilități de comunicare și negociere, prin urmare, le folosim chiar din primele momente ale existenței.

Tehnicile de negociere sunt multiple, iar succesul multora dintre ele este garantat tocmai de simplitatea lor . Altele, de pe altă parte, se realizează printr-un proces avansat, care necesită multă practică și antrenament.

Nu este de ignorat faptul că sunt și tehnici de negociere care funcționează prin excepție, iar dacă vrei să ai parte de o cât mai bună formare în afaceri, trebuie să le cunoști și pe acestea și să te folosești de ele în momentele în care ai certitudinea că ar putea funcționa.

Cele mai puternice elemente în negociere

Dacă ne gândim care sunt cele mai puternice elemente în arta negocierii, ne vin în minte din primul moment, următoarele: informația, contextul, timpul și influența personală, reprezentată prin reputație și autoritate.

Să începem cu informația, cea care ar putea ocupa chiar primul loc în ordinea importanței elementelor enumerate, deoarece este binecunoscut faptul că informația înseamnă întotdeauna putere, iar lipsa ei poate duce în mod rapid către eșec. Pentru deținerea informațiilor se plătesc sume colosale, iar cunoașterea punctelor slabe sau tari ale partenerului de negociere conduc la o construire eficientă a strategiilor de comunicare și repoziționare.

Nu este deloc de neglijat și contextul, care poate fi favorabil sau nu momentului de negociere. Cu toate acestea, contextul reprezintă un ansamblu de factori externi, nu întotdeauna controlabili, și care pot fi o sursă de putere sau una de slăbiciune.

Important este ca în orice context existent, să deții controlul și să știi cum să compensezi prin toate punctele puternice de care dispui, stăpânind excelent tacticile de negociere și ajungând astfel la un nivel de excelență.

În ceea ce privește timpul, este simplu, cine are mai mult timp de negociere la dispoziție, acela are șanse mai mari să încheie tranzacția pe care și-o dorește. Ce este de reținut? Faptul că răbdarea este întotdeauna de preferat, oferind un echilibru de ambele părți ale negocierii.

Este binecunoscut faptul că în procesul de negociere, influența personală are și ea un rol extrem de important, validând din plin ideea că atitudinea poate fi de multe ori cea care aduce succesul.

Convingerile pe care le ai, puterea, inteligența emoțională, nivelul de pregătire profesională și cunoașterea tacticilor de comunicare sunt unele dintre cele mai importante arme ale ale, așa că urmează cu atenție pasii de formare în afaceri și asigură-te că reușești să dispui de fiecare dintre acestea, la potențial maxim.

În ceea ce privește reputația, nu uita că aceasta se obține în timp, iar eforturile pentru a obține ceea ce îți dorești nu sunt deloc mici. Principalele întrebări pe care și le va pune un negociator în legătură cu tine sunt: dacă ești de încredere, cu cine ai mai încheiat afaceri, care este istoricul tău, dacă ai încheiar afaceri transparente anterior, cât de bună este reputația ta de negociator și cât de flexibil ești pentru abordarea unei noi opțiuni.

Principiile negocierii în procesul de formare în afaceri

Pentru a-ți stabili cele mai bune tactici de negociere, trebuie ca mai întâi să cunoști care sunt principiile generale ale acestui proces.

Nu uita că întotdeauna negocierea este o activitate voluntară, care se poate încheia în orice moment. Ea pornește de la dorința cel puțin uneia din părți, care dorește să schimbe starea actuală și să se ajungă la o înțelegere reciprocă avantajoasă pentru fiecare dintre părți.

Aceasta nu trebuie niciodată să fie abordată ca o confruntare, ci ca o colaborare între cele două părți, pentru identificarea unei soluții favorabile. De asemenea, aceasta implică acceptarea ideii că este necesară stabilirea unei înțelegeri comune, înainte ca orice decizie să fie luată.

Un rezultat care reprezintă succesul pentru tine nu înseamnă întotdeauna că trebuie să câștigi negocierea cu orice preț, ci trebuie să fii întotdeauna axat pe încercarea de a încheia comunicarea printr-un rezultat care să mulțumească ambele părți.