Sfaturi despre cum să te transformi dintr-un şofer începător într-un şofer cu experienţă!

Bucuria deţinerii unui permis auto nu poate fi egalată decât de fericirea de a-ţi conduce propria maşină! Cu toate acestea, nu de puţine ori s-a întâmplat ca această dublă bucurie să se transforme într-o experienţă neplăcută, principala cauză fiind chiar faptul că şoferul se află la început şi nu are experienţa necesară atunci când participă la trafic.

Chiar dacă eşti şofer începător, fii unul responsabil!

Cel mai important sfat este să-ţi asiguri maşina sub toate aspectele (de la cel al siguranţei din timpul deplasării, cât şi pentru alte cazuri), aşa că o poliţă CASCO (pe lângă cea RCA, obligatorie) o să-ţi ofere un plus de siguranţă. Chiar dacă nu sunt un motiv de bucurie, afişarea plăcuţelor de culoare galbenă la loc vizibil, o să-ţi asigure un plus de atenţie din partea celorlalţi participanţi la trafic, care vor fi ceva mai indulgenţi în cazul în care efectuezi unele manevre în mod greşit (vei beneficia de circumstanţe atenuante). În cazul în care nivelul de insecuritate pe care îl afişezi la volan este ridicat, ideal (şi recomandat) ar fi ca, pentru o anumită perioadă, să parcurgi drumul cu maşina având un şofer experimentat un scaunul din dreapta.

Acest lucru este un test atât pentru tine (care va trebui să “suporţi” anumite sfaturi “profesioniste” din partea unuia cu experienţă), dar şi pentru celălat, care, la rândul său, va trebui să-şi potolească anumite porniri bazate pe experienţa dobândită şi să te ajute în mod constructiv. Pentru a-ţi creşte nivelul de încredere în tine, acceptă diversele sfaturi, dar filtrează informaţiile şi învaţă să le analize prin prisma propriilor modele de referinţă. Sub nicio formă nu trebuie să te laşi ajutat la nivel de condus practic (fiindcă aceasta nu ar înseamnă decât o extindere a perioadei de învăţare cu ajutorul instructorului auto). Fiindcă eşti la început, învaţă să-ţi domoleşti emoţiile şi să ai totul sub control (cât de mult se poate), astfel că prima bandă te va proteja ceva mai mult de acţiunile şoferilor cu experienţă. Concentrează-te exclusiv pe ceea ce ai de făcut şi mai ales, caută să anticipezi ceea ce vor face ceilalţi participanţi la trafic, fiindcă numai aşa o să poţi capăta experienţă!

Condu cât de mult poţi!

Cea mai bună modalitate de a-ţi învinge temerile şi emoţiile este prin a le înfrunta direct, aşa că, ori de câte ori ai ocazia, condu! Condusul se învaţă în mod practic, aşa că maşina îţi va fi cel mai bun învăţător, după instructor. Pe măsură ce vei avansa în numărul de kilometric parcurşi (se spune că nu mai eşti şofer începător după ce ai depăşit borna de 10,000 kilometri) vei capăta experienţă, iar nivelul tău de şofat se va îmbunătăţi. De asemenea, respectarea instrucţiunilor primite de la instructorul auto de fiecare dată când te aşezi la volan, trebuie să-ţi intre în reflex!

Aceste elemente (verificarea scaunului, a oglinzii, a centurii, etc.) fac parte din ceea ce se numeşte conducere preventivă şi te vor ajuta să-ţi creezi un comportament corect de condus.

Le fel de important este ca să ştii la perfecţie semnificaţia indicatoarelor rutiere, dar şi să le semnalizezi în mod corespunzător celorlanti participanţi la trafic care sunt intenţiile tale atunci când te afli în mişcare. Până când nu vei capăta încredere în forţele proprii este indicat să conduci cu o viteză adaptată prevederilor legale şi pe banda corespunzătoare (treapta de viteză folosită să nu fie mai mare de-a 4-a, acolo unde traseul permite viteze mai mari). Chiar dacă eşti la volanul unei maşini puternice, nu uita că singurul care trebuie să deţină controlul eşti tu, iar nu caii-putere de sub capotă!

Unele dintre cei mai “periculoşi” participanţi la trafic pentru un şofer începător sunt bicicliştii, autotvehiculele de mare tonaj (camioanele, tramvaiele şi autobuzele), taximetriştii şi motocicliştii. Pentru că au un comportament în trafic destul de imprevizibil, aceste “elemente” trebuie să-i solicite şoferului începător ceva mai multă atenţie. Orice acţiune în raport cu aceştia trebuie semnalizată în mod corespunzător, iar depăşirea trebuie efectuată cu mare grijă (manifestându-se un plus de atenţie şi către circulaţia de pe banda opusă). Indiferent de situaţie este foarte important ca şoferul începător să conducă în mod prudent şi să-şi menţină calmul!

Respectarea acestor sfaturi atunci când eşti şofer începător îţi poate asigura nu doar deplina siguranţă atunci când participi la trafic, ci te va ajuta să capeţi încredere în forţele proprii şi să dobândeşti experienţă mult mai repede.