Sfaturi despre cum să-ţi alegi maşina perfect adaptată nevoilor şi stilului tău de condus!

Achiziţionarea unui maşini în România constituie încă o operaţiune care trebuie cântărită foarte bine înainte de a o efectua. Ţara noastră beneficiază de o infrastructură care nu este atât de benefică pentru maşină (drumurile naţionale nu sunt la un standard al calităţii foarte ridicat), iar participanţii la trafic fac de multe ori din deplasarea pe şosele o misiune dificilă. De aceea, atunci când conduci trebuie să ştii că te bazezi pe o maşină care să se comporte în mod corespunzător.

Ce fel de maşină trebuie să-mi cumpăr?

Desigur, primul element la care trebuie să te raportezi este preţul de achiziţie, caz în care acesta îţi poate limita opţiunile dintre care poţi alege. Chiar şi aşa, dacă ştii care sunt caracteristicile maşinii pe care o doreşti, o să ştii şi care brand şi model îţi va respectă doleanţele. De aceea, după preţ, elementul următor este tipul de combustibil al maşinii (benzină, motorină, electric); motoarele pe motorină (diesel) prezintă avantajul emiterii unui număr mai scăzut de noxe (ceea ce înseamnă aplicarea unor taxe mai scăzute), sunt mai fiabile în ceea ce priveşte nivelul de consum, dar au costuri de întreţinere puţin mai mari, iar preţul este ceva mai ridicat decât cel al autoturismelor pe benzină. Deşi au un preţ mai scăzut, autovehiculele cu alimentare pe benzină necesită plata unor taxe mai mari, ca urmare a noxelor emise şi necesită mai multă forţă în a fi conduse. Maşinile electrice au preţ foarte ridicat pentru români, iar lipsa unei infrastructuri de alimentare extinsă la nivel naţional cantarest mult în balanţă. Cu toate acestea, maşinile electrice sunt maşinile viitorului, nu sunt poluante şi sunt foarte prietenoase cu mediul înconjurător, oferindu-le conducătorilor o mulţime de avantaje.

Următorul aspect de care trebuie să ţii cont este legat de vechimea maşinii, având de ales între o maşină nouă şi una la mâna a doua (rulată). Desigur, la prima vedere balanţa poate înclina în favoarea unui autovehicul nou (care beneficiază de taxe de drum zero, de o fiabilitate sporită şi de caracteristici care sunt adaptate noilor standarde de exploatare), dar, dacă ţii cont de faptul că nivelul de depreciere al unei maşini noi este foarte ridicat în comparaţie cu o maşină rulată, atunci vei înţelege că nu este o decizie atât de uşoară. Un alt element de care trebuie să ţii cont este legat de necesităţile şi aşteptările tale în ceea ce priveşte spaţiul oferit de către maşină. În cazul în care ai de gând să-ţi schimbi maşina în maxim 2-3 ani, atunci este recomandat să-ţi achiziţionezi un autovehicul care să corespundă nevoilor tale curente (atunci îţi va fi mai uşor să te decizi asupra cumpărării unei maşini rulate decât asupra uneia noi).

Dacă îţi doreşti o maşină pe care să o păstrezi pe un termen îndelungat, atunci gândeşte-te care îţi sunt obiectivele de viitor. În acest caz, dacă intenţionezi să-ţi întemeiezi o familie, să ai copii şi să te extinzi, atunci o maşină cu 5 uşi, de familie, cu o capacitate sporită a portbagajului este

mult mai utilă decât una sport, cu 2 uşi şi către este destinată deplasărilor în doi. La fel de important este locul în care vei folosi maşina, fiindcă va trebui să iei în calcul calitatea drumurilor şi alţi asemenea factori. Dacă o vei conduce mai degrabă pe drumuri şi şosele interjudeţene, atunci vei avea de-a face cu o calitate scăzută a infrastructurii, ceea ce-ţi va solicita foarte mult maşina, rezultatul fiind deprecierea accelerată a acesteia. Dacă vei conduce pe drumuri calitativ superioare (chiar pe autostrazai), atunci este de preferat o maşină mai puternică, cu o capacitate cilindrică mai mare, care să-ţi pună în evidenţă personalitatea.

Nu trebuie uitat nici aspectul siguranţei în timpul deplasărilor, fiindcă o maşină care beneficiază de rezultate excelente la testele NCAP se va detaşa instant faţă de una care nu-ţi oferă o siguranţă ridicată (mai ales atunci când ai copii). Cum perspectivele viitoare ale maşinilor alimentate cu combustil lichid nu sunt atât de îmbucurătoare (mai ales în ceea ce priveşte motoarele diesel) şi că protejarea mediului înconjurător devine din ce în ce mai importantă, un alt element pe care trebuie să-l iei în calcul este raportarea la mediul înconjurător. În acest caz, nivelul de noxe nu doar că afectează ceea ce ne înconjoară, dar o maşină cu emisii poluante ridicate va avea un nivel mai ridicat al taxelor. Nu trebuie uitat nici nivelul de consum, astfel că trebuie ţinut cont de capacitatea cilindrică a maşinii, care se diferenţiază în funcţie de numărul de cai putere de sub capotă. Astfel, o maşină cu dimensiuni mai mici o să aibă un consum mai scăzut, în timp ce un autoturism de tip 4X4 va consuma foarte mult.

Având în vedere aceste aspecte, tu către ce tip de maşină te-ai orienta?